duminică, 17 februarie 2013

Noul Tunguska

Ma folosesc de un eveniment deosebit si unic prin amploare, in ultimul secol, pentru a deschide postarile pe anul acesta.
La jumatatea lunii februarie un meteorit de 10 tone a intrat in atmosfera terestra deasupra Federatiei Ruse, in apropierea granitei cu Kasakstanul. La intrarea in atmosfera, la o altitudine de 30 de Km, acesta s-a dezintegrat, astfel ca fragmente de meteoriti s-au prabusit pe o raza extinsa afectand aproximativ 1000 de persoane. Unda de soc a provocat spargerea gemurilor si deteriorarea cladirilor, ranind astfel persoane. Nu cred ca a fost cineva lovit efectiv de un  fragment de meteorit si sa fi scapat cu viata. 
Evident fenomenul a atras si o gramada de specultatii, inclusiv faptul ca acel meteorit a fost doborat de o racheta ruseasca. Singurul clip de pe internet in care s-ar vedea acest lucru, este evident modificat serios fata de original. Chiar daca nu ar fi fost trucat atat de evident acel clip, meteoritul a intrat in atmosfera cu o viteza de 54.000 Km/h, in timp ce avioanele experimentale actuale de abia ating Mach 10 (Mach1 = 1225 Km/h), iar cea mai utilizata racheta de croaziera, Tomahawk, este subsonica. 

Pe link-ul de mai jos se pot vedea mai multe imagini surpinse de camerele de supraveghere fixe / mobile din zona care arata amploarea fenomenului.

In Rusia unele companii de asigurari auto conditioneaza plata daunelor de filmarea evenimentului. Din acest motiv inregistrarile video de pe soselele rusesti sunt atat de dese.

La inceputul secolului trecut, in 1908, tot Rusia a fost lovita de cel mai mare meteorit din istoria recenta cunoscuta a Pamantului. http://en.wikipedia.org/wiki/Tunguska_event Meteoritul de la Tunguska a avut forta echivalenta a unei bombe nucleare de 30 de megatone si a ras copacii de pe o suprafata de 2000 de Km patrati.

Niciun comentariu: