vineri, 25 mai 2012

Chess960 WL2012 R4: Team Romania vs. Team England

Am participat la un nou campionat de sah pe chess.com din partea Team Romania vs Team England. 
Cand m-am inscris la campionat nu intelegeam de ce eram alocat in grupa de puncte de 1300, eu fiind cotat la acel moment cu 1550. Misterul s-a elucidat in momentul in care a inceput campionatul. Nu era unul de sah clasic, ci de chess 960 (era specificat in regulamentul campionatului pe care recunosc acum ca nu l-am citit). La chess 960 eram amandoi mult mai slab cotati decat la sah clasic. 
Chess 960 inseamna ca piesele sunt aranjate aleator. Toate regulile sunt respectate, singura diferenta fata de o partida clasica este ca practic nu mai ai nici o deschidere de tip 'book move'. Denumirea de 960 vine de la numarul total de combinatii posibile de piese. In stanga (poza 1) puteti vedea structura de inceput a tablei si punctajul nostru dupa cele 2 partide (la inceput aveam aproximativ la fel).
Bun, dupa ce am trecut peste socul initial ca nu e o partida clasica, am dat de altul. Verificand partidele adversarului, am constatat ca el era unul de 1680 de puncte la sah clasic (cu mai mult de 100 peste nivelul meu).
Partida cu alb
Partida a fost tensionata de lipsa structurii clasice. Cu toate astea eu am reusit sa imi fac rocada si sa imi pun regele in siguranta, in timp ce adversarul meu nu a reusit. Am decis sa exploatez cat mai repede faptul ca nu avea regele in siguranta, asa ca am sacrificat nebunul pentru a face o bresa in lina din fata regelui advers. (poza 2 am sacrificat nebunul pe un pion).



 
Dupa ce mi-a luat nebunul cu regina, am contra atacat cu tura la A2 (eu avand turele legate pe randul A) s-a retras evident, a urmat sah la B7 si  dupa ce a fost nevoit sa se retraga iar, am provocat si celalat pion (D5) din fata regelui advers. Aici a venit si rasplata pentru sacrificiul meu, adversarul a ezitat si mi-a atacat tura in locul pionului. Am spus ezitat pentru ca mutarea a fost corecta, dar prea devreme in economia luptei. A urmat sah la D5, urmat de schimb de ture.
In acest moment, aveam in continuare o piesa in minus, insa regele advers era singur si separat de regina. Au urmat cele 2 sah-uri fatale la E4 respectiv C4 care au dus la capturarea a nu mai putin de 3 piese ale adversarului in 5 mutari.







Dupa ce i-am capturat tura si cei 2 nebuni adversarul a cedat partida. 1 punct pentru Team Roamania!
Partida cu negru
In acelasi timp s-a desfasurat si cealalta partida in care eu jucam cu negru iar adversarul cu alb. Probabil ca a fost cea mai tensionata partida pentru mine, la mutarea 33 aveam amandoi 4 din cele 7 piese pe tabla intr-un echilibru total (cred ca cele mai multe partide se hotarasc in primele 20 de mutari). Au inceput schimburile de piese, iar la mutarea 39 s-a trecut la batalia finala a pionilor. Echilibrul s-a pastrat intact asa ca la mutarea 52 a fost decisa remiza. 0,5 puncte pentru Team Romania!
In total am adus patriei 1,5 din cele 2 puncte posibile si ma pregatesc pentru meciul cu Rusia care trebuie sa inceapa la 1 iunie.

La ora la care scriu acest articol, echipa Romaniei conducea echipa Angliei cu 57.5 la 34.5 rezultatul putand fi urmarit aici: http://www.chess.com/groups/team_match.html?id=125182

Niciun comentariu: